Son yıllarda sağlıklı beslenme trendinin yükselmesi ile farklı ekmek çeşitlerine olan ilgi arttı. Beyaz ekmeğin kilo alımına sebep olmasıyla; tam buğday unlu, siyez unlu, ekşi mayalı ve glütensiz ekmek çeşitleri yaygınlaşmaya başladı. Glutensiz beslenme, aslında çok uzun zamandır duyduğumuz ama pek bilinmeyen bir beslenme çeşidiydi. Çünkü sadece glüten intoleransı olanların bu şekilde beslenmesi gerektiğine dair bir algı vardı. Yapılan araştırmalar glutensiz beslenmenin aslında yetişkinlerin büyük bir kısmı için uygun bir beslenme şekli olduğunu gösteriyor. Öyleyse gelin hafif ve sağlıklı bir glutensiz ekmek tarifi hazırlayalım!
Glutensiz un, ekmek tarifinin olmazsa olmazı tabii ki. Eskiden bulmakta zorlandığımız glutensiz un, artık çoğu markette kolayca bulunabiliyor. Biz glutensiz ekmek tarifimizde farklı ve çok yararlı bir malzeme olan kefiri de kullanmayı tercih ettik. Ayrıca glutensiz ekmeği daha da hafif kılan zeytinyağı kullandık.
Tarifimizi fırında pişirmek üzere hazırladık ama siz glutensiz ekmek tarifini tavada da uygulayabilirsiniz. Daha önce tavada ekmek yaptıysanız hiçbir farkı olmayacaktır.
Malzemeler hazırsa gelin yumuşak bir glutensiz ekmek tarifi hazırlayalım!
Ekmek makinenizdeki hazneye ılık su, yağ, yumurta akı ve sirke ekleyin.
Maya dışındaki tüm kuru malzemeleri birlikte çırpın ve ekmek makinesi haznesine ıslak malzemelerin üzerine ekleyin.
Islak ve kuru malzemeleri karıştırmadan önce, kuru malzemelerin ortasını açıp mayayı ekleyin. Mayanın ıslak malzemelere değmesine izin vermeyin.
Makinenizin bir "dinlenme" ayarı varsa iptal edin, çünkü ihtiyacınız olmayacak.
Makinenizde glutensiz ekmek ayarını seçin.
Kapağı kapatın ve "başlat" a basın. Glutensiz ekmeğiniz hazırlanmaya başlasın!
1 dilim glutensiz ekmek yaklaşık 90 kaloridir.
Kalıptan rahat çıkarmak için kalıbın içerisine uzunlamasına taşacak şekilde kesilmiş yağlı kağıt serin.
Dilimleyip sonra tüketmek için dondurucuda saklayabilirsiniz. Arasına yağlı kağıt koyup yapışmasını engelleyebilirsiniz.
Glutensiz ekmek karışımının kıvamının yerinde olması için tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat etmelisiniz.