Kurban Bayramı’nın simgesel yemeklerinden biridir, kavurma. En basit haliyle kuşbaşı doğranan etlerin haşlanıp, sonrasında iç yağ ile tavada kızartılması ile hazırlanır. Başka başka yörelerde elbette farklı yemeklere de dönüşür. Örneğin; domates ve biberle çoban kavurmaya dönüşebilir. Dileyen tavada dileyenler sacda kavurma yapabilir. Sonuç olarak, lokum gibi, yumuşak ve sulu bir et yemeğine kim hayır diyebilir ki?
Esasen biz bir yemek olarak tanımlasak da kavurma, bir et saklama yöntemi. Orta Doğu’da etlerin saklaması için geliştirilen bu yöntem ile etleri sonrasında da tam kıvamında yemeniz mümkün olabiliyor. Sadece Orta Doğu’da değil Eski Türkler de av etlerini bu yöntemle saklardı. Kökeni Farsça’dan gelen ve eskilerin kışlık kavurma dediği bu saklanmış etler, mutfakların kurtarıcılarındandır bir yandan da.
• Kavurma önce yüksek ateşte mühürlenir ve sonrasında ateş biraz kısılarak kavurmaya devam edilmelidir. Mühürlenen et, suyunu içinde tutacağı için daha yumuşak ve lezzetli olacaktır.
• Kavurmanın lezzetli ve yumuşak olması için etin bir gün dinlendirilmesi iyi olur. Kavurma, iç bölgeden yani böbreklerin üzerinden çıkan kavram yağı ile pişirilirse daha lezzetli olur. Dilerseniz kuyruk yağı da kullanabilirsiniz.
• Eğer vaktiniz yoksa düdüklü tencerede pişirebilirsiniz. Böylelikle çok daha kısa sürede pişecektir.
• Dilerseniz dürüm yapmak yerine tereyağlı pirinç pilavının üzerinde servis edebilirsiniz.