Sözlüklere tek kelimeyle sığmayan anlamı, “kızartma, çevirme ya da kavurma yoluyla hazırlanan yiyecek” olan kebap, aynı zamanda fırında pişen çeşitleriyle yeme içme geleneğimizin en tanınmış lezzetlerinden biri. Et yemeklerinin Orta Asya’dan başlayan yolculuğunun hakkını vererek, özellikle Güneydoğu’nun rafine lezzeti haline gelen kebap, uğradığı her şehirde başka törenlerle, farklı salatalarla, kendine has ekmeklerle birlikte sunuldu; önce söz konusu bölge hayatlarına sonra coğrafyamızın tamamına dokundu. Hatay Tepsi Kebabı enfes rayihasıyla bu hayatlara dokunan kebapların ilklerinden biri. Günlük yaşam ve geleneklerin ayrılmaz parçası olan her yemek kültürü gibi, Hatay Tepsi Kebabı da salçasıyla, baharatıyla bölge coğrafyasının zengin izleriyle dolu. Zira Hatay, en yakınındaki Arap kültüründen, Akdeniz’den, onun ikliminden, yüzyıllardır bölgede var olan farklı dinlerden, kökenlerden ve yaşam alışkanlıklarından etkilenen, nadir ve özgün reçetelerle dolu bir mutfağa sahip.
Tepsi anlamına gelen ve geçmişte sıklıkla kullanılan “sini” tanımı ile ününü paylaşan Hatay Tepsi Kebabı, bu sebeple Sini Kebabı olarak da bilinir. Yıllar içinde değişen mutfak ekipmanlarının vazgeçilmez parçası olan Borcam’ın zaman zaman fırın için kullanılan tepsilerin yerini alması nedeniyle aynı kebabı Borcamda Hatay Kebabı olarak duyarız. Öte yandan Hatay Tepsi Kebabının ana malzemesi kıyma olduğu için Kıymalı Tepsi Kebabı da denir. Fırında pişirildiği için Fırında Tepsi Kebabı ona yakıştırılan diğer isimlerden biri. Ama en çok, Hatay ilinin diğer adı olduğu için Hatay Tepsi Kebabına, aynı zamanda Antakya Tepsi Kebabı dendiğini duyarsanız şaşırmayın.
Hatay tepsi pilavı ile hazır o coğrafyaya gitmişken köylü pilavından bahsetmemek olmaz! Hatay usulü köylü pilavı tarifini mutlaka deneyin…
1 porsiyon Hatay Tepsi Kebabı 256 kaloridir.
Yoğurtlu kebap Maraş’tan çıkmıştır, Türkiye’de her kebap lokantasının menüsünde bulabileceğiniz bir tabak olmuştur. Pidesi, domatesli soslu, köfteleri ve yoğurdu ile bir tabakla koca bir öğün sunan, Yoğurtlu Kebap tarifimize geçelim!
Ege’ye veya Akdeniz’e yapılan uzun yolculuklarda, mola yerlerinin vazgeçilmez lezzetidir Manisa Kebabı. Ansızın yol kenarındaki salaş lokantalarda karşılaştığımız meşhur Manisa Kebabı; Manisa, İzmir ve çevresinde yapılan, damaklarda iz bırakan geleneksel bir lezzettir. Yoğurt, domates sos, tırnak pide ve köfteden oluşan yöresel bir lezzet olan Manisa Kebabı, garanti ediyoruz ki davet sofralarınıza çok yakışacak.
Pilav, fasulye, karnıyarık, köftenin yanında olmadan olmaz… Cacık, neredeyse her yemekle iyi giden, klasikleşmiş, ana yemek yanında görmeyi çok sevdiğimiz, yazın tek başına öğün yaptığımız, klasik mezelerden belki de en sevileni. Evde olan malzemelerle kolayca yapılan cacık tarifi nasıl yapılır göstermek için buradayız.
Hatay Tepsi Kebabının ana malzemesi olan kıymanın, yağlı ve lezzetli olması bakımından döş etinden hazırlanması, yemeğin lezzetini garanti etmek açısından önemli.
Hatay Tepsi Kebabını tadına vararak yemek için yanında sıcak lavaş ile servis edin.