Kebap denilince akıllara ilk gelen şehirlerimiz Adana, Urfa, Mardin oluyor genellikle. Yalnız bu defa bu şehirleri unutun çünkü bu kez kayısı diyarı Malatya’dan bir kebap tarifi ile karşınızdayız.
Türk mutfağı tüm yörelere ait, birbirinden ayrı lezzetlere ev sahipliği etmektedir. Bugünkü konumuz da bu lezzetlerden biri olan kağıt kebabı tarifi. Gelin kağıt kebabı nedir ve kağıt kebabı nerenindir öğrenelim. Ardından da bu enfes tarifimizin diğer tüm detaylarını adım adım ilerleyerek ele alalım. :)
Rengarenk bir görüntüye sahip aynı zamanda da pirinç pilavı, bulgur pilavı gibi yan yemeklerin yanına oldukça yakışan kağıt kebabı içerisinde et, sebze ve bezelye bulunan; pişirme yöntemi olarak da diğer kebaplardan ayrılan bir tariftir. Kağıt kebabı yağlı kâğıdın içerisine eklenerek ardından da kenarları katlanarak fırında pişirilen bir yemek. :)
Malatya’ya özgü kağıt kebabı malzemeleri bakımından oldukça ekonomik ve oldukça doyurucu bir tarif. ‘’Kağıt kebabı nasıl olur ve kağıt kebabı nasıl katlanır?’’ diye sorulan soruları da cevaplandırmasak olmaz elbette ki. :)
En özel konuklar için kurulan en özel sofralarda tabağınıza kâğıt ile kaplı bir yemek geldiğinde eminiz ki büyük merak uyandıracak. Kâğıdı açtığınızda karşınıza çıkan et ve sebzelerin en güzel halini görünce, deyim yerindeyse yerinizde duramayacaksınız.
Ee haydi o zaman malzemeleriniz hazırsa mutfağınızda Malatya rüzgarları estirmeye ne dersiniz? Buyurunuz kağıt kebabı yapılışına. :)
Kağıt kebabı için öncelikle kuşbaşı doğranmış etlerimizi derin bir kabın içerisine alıyoruz. Etlerin üzerine küp küp doğradığımız havuç, patates ve sarımsakları ekliyoruz. Ardından içerisine bezelye, ayçiçek yağı ve baharatları da ekleyip iyice harmanlıyoruz.
Harmanladığımız bütün malzemeleri pişirme kağıdının içerisine alıp hava almayacak şekilde kapatıyoruz ve önceden ısıttığımız fırında pişmeye bırakıyoruz.
Kağıt kebabı kaç derecede pişer merak edenler için 200 derecenin yeterli olacağını söyleyebiliriz.
Yemeğimiz hazır gelin şimdi de servis önerilerine göz atalım. :)
Kâğıt kebabı yanına en çok ne yakışır sizler için derledik gelin inceleyelim. :)
Başlangıç olarak enfes bir domates çorbası, ana yemek olarak da pirinç pilavı öneriyoruz. Yemeğimizin yanına biz en çok cacık yakıştırıyoruz ve tatlı olarak da evde yapılmış çıtır çıtır bir ev baklavası hazırlayarak konuklarınızın gönlünü fethedebileceğinizi söylemek istiyoruz.
Kâğıt kebabında tüm malzemelerin iyice harmanlanması, kağıdın içine konulduktan sonra muhakkak hava almayacak şekilde kapatılması gerekmektedir.
Kâğıt kebabının bir porsiyonunda ortalama 300 kalori bulunmaktadır. Oldukça doyurucu olan ve içerisinde bol miktarda protein bulunduran kâğıt kebabını kilo kontrolü sağlıyorsanız ara ara tüketebilirsiniz.
Kebap yemeye doyamayanlar için birbirinden farklı, birbirinden lezzetli tarif önerilerimiz mevcut. :)
Öncelikle fırın yemeklerini sevenler için fırın kebabı tarifi, ardından yufka içinde tas kebabı ve son olarak da kuyu kebabı tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz. :)