Çiğ börek, yemeğin özel ismi olarak bazı yerlerde Çiğbörek diye yazılır. Kırım Tatarlarına ait bir yemektir. Farklı isimlendirildiği de olur; Şırbörek, Çiberek gibi. Çiğ böreğin isminden de tahmin edeceğiniz gibi bir şeylerin çiğ olması gerekiyor. Hamurun içine kıyma ve soğan çiğ konulur ancak bazı lehçelerdeki isimleri, dolgusunun çiğ olmasından gelmez. Mesela Şırbörek diye adlandırılmasının sebebi kızgın yağa konulduğunda şır diye ses çıkarması veya Çibörek denmesi Kıpçak lehçesinde ‘çi’ kelimesinin lezzetli anlamına gelmesindendir.
Çiğ börek başka şehirlerde de mantıcılar ve gözlemecilerde yapılır ancak Eskişehir’e giden Kırım Tatarları tarafından oraya özgü bir hale gelmiştir. Eskişehir’de olmayanlar ve canı çok iyi bir çiğ börek çekenler için videolu tarifimizi paylaşıyoruz ve sizleri mutfağa davet ediyoruz!
Çiğ börek malzemeleri listesini sizlerle paylaşıyoruz. Eksiklerinizi tamamlayıp mutfağa geçebilirsiniz.
2,5 su bardağı un
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
İç Harç İçin
125 gram (g) kıyma
1 adet soğan, rendelenmiş
Yarım tatlı kaşığı tuz
Yarım tatlı kaşığı Knorr Karabiber
5-6 dal maydanoz, ince kıyılmış
1 tatlı kaşığı sirke
5 yemek kaşığı su
Kızartmak için
2 su bardağı ayçiçek yağı
Çiğ börek nasıl yapılır tüm detaylarıyla burada.
Unu ve tuzu bir kasede karıştırıyoruz. Ardından unu açıp içine su ve sirke ekleyip karıştırıyoruz.
İç harç malzemelerinin hepsini bir kasede karıştırıyor ve buzdolabında dinlenmeye bırakıyoruz. Hazırlanan hamurdan iri ceviz büyüklüğünde toplar ayırıp az un kullanarak daire şeklinde açıyoruz.
Hamurun bir yarısına iç malzeme koyuyor çevresini elle bastırarak kapatıp kesiyoruz. Bütün hamurlar için aynı işlemi tekrar ediyoruz.
Kızdırılmış yağ içerisinde 1-2 dakika kızarttıktan sonra servis ediyoruz.
Çiğ börek pişirme süresine de değinmeden olmaz. Çiğ börek yapımını tamamladıktan sonra kızgın yağ ile buluştuktan sonra yaklaşık 15 dakika sonra hemen pişmektedir.
Çiğ börek hamurunun yoğrulması ve iç malzemelerinin hazırlanması yaklaşık olarak 20 dakika civarındadır.
Çiğ börek ve tüm kızartmalarda geçerli olan en önemli püf nokta, yağın kızgın olmasıdır. Yeterince ısınmamış yağda çiğ börekleri pişirmeye çalışırsanız yağ çekebilir. Çıtır çıtır çiğ börekler için ocağınız hep yüksek ateşte kalsın, çünkü yeni bir çiğ börek yağa attıkça yağın ısısı düşecek.
Çiğ böreği yanına taze bir yeşil salata veya söğüş domates salatalık ile servis edebilirsiniz.
Çiğ börek kalori miktarı hakkındaki detayları biliyor muydunuz?
Tarifimizin 1 porsiyonunda yaklaşık olarak 530 kalori bulundurmaktadır. Tarifimizin kalori değerinin yüksek olmasından ötürü kilo kontrolü yapanların tüketmemesi gereken tariflerden.
Çiğ börek tarifini ister çay saatlerinde isterseniz de kahvaltı da tercih edebilirsiniz. Yanına en çok yakışan eşlikçiler ise beyaz peynirden oluşan şarküteri tabağı, menemen, söğüç tabağı ve içecek olarak da taze demlenmiş bir fincan çay çok yakışır.
Çiğ börek tarifini sevip, benzer tatlar da denemeye ne dersiniz?
İlk olarak talaş böreği tarifi, ardından su böreği tarifi ve son olarak Şam böreği tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz.
Her biri birbirinden lezzetli ve şık sunumlu olan bu tarifleri mutlaka denemelisiniz.
Göçmenler tarafından Anadolu’ya taşınan çiğ börek, Eskişehir iline özgü bir lezzettir.
Çiğ börek yapılışına dair her şeyi öğrendik. Gelin şimdi besin değerlerini inceleyelim.
Karbonhidratlar: Yaklaşık olarak 15-30 gram
Protein: Yaklaşık olarak 5-10 gram
Yağ: Yaklaşık olarak 6-15 gram
Lif: Yaklaşık olarak 1-2 gram
Çiğ böreklerin besin değerleri, iç malzemelere ve kullanılan yağ miktarına bağlı olarak önemli ölçüde değişebilir. Örneğin, kıyma veya peynir gibi protein kaynakları kullanıldığında protein miktarı artabilir. Ayrıca, hamurun türü ve kalitesi de besin değerlerini etkiler.