Geleneksel olarak sabah kahvaltısında sütle tüketilen Gaziantep Katmeri, çay saatlerinize keyif katacak. Hazırlaması zor gibi görünse de, birkaç püf noktasına dikkat ederek evde de lezzetli bir katmer hazırlayabilirsiniz.
Kullanılan Antep fıstığından, yağa pek çok malzemenin kalitesi bu tarifte lezzeti doğrudan etkiliyor. Aslında odun ateşinde pişen katmer çok daha lezzetli olacaktır fakat evde fırınınızda da gayet lezzetli bir katmer pişirebilirsiniz.
Peki Gaziantep'te katmerin hangi zamanlarda tüketildiğini biliyor muydunuz?
Genç bir çift yeni evlendiği günün sabahında kahvaltı olarak mutlaka katmer yermiş. Çünkü katmerin evliliklerinin bir ömür boyu ağız tadıyla geçmesini sağlayacağına inanırlarmış.
Bu geleneğe damat katmeri adı verilirmiş. Aynı azmanda da damadın sağdıçları gelinin evine bir tepsi katmer götürürmüş. Buna da damat tepsisi adı veriliyor.
Sözü daha fazla uzatmadan tarifimize geçelim! İncecik hamurda; fıstık, kaymak ve şekerin muhteşem buluşması. Gastronomi şehri Gaziantep’in dillere destan tatlısı: Katmer. Üstelik Algida Maraş Usulü Bol Kaymak dondurmayla birlikte!
Antep mutfağının pek çok özel tarifi var! Eğer onlardan sadece birkaçı olan Beyran, Nohut Dürüm ve Analı Kızlı tarifini keşfetmek için tıklayın!
Bir porsiyon katmer (200 gram), yaklaşık 503 kaloridir. İçerisinde 98.93 gram karbonhidrat, 15.08 gram protein, 4.44 gram yağ bulunmaktadır.
Karbonhidrat ve şeker oranı çok yüksek olduğundan, kilo kaybetme sürecindekiler için porsiyon kontrolüyle tüketilmesi önerilir.
• Eğer vaktiniz yoksa hamur açmak yerine baklava yufkası da kullanabilirsiniz.
• Katmerde kullanılan yağın kalitesi çok önemlidir. Eğer varsa, sade yağ kullanmanız lezzetini artıracaktır.
• Bulabilirseniz boz fıstık kullanmanız, tarifin lezzetini artıracaktır.
• Katmeri manda kaymağı veya Maraş dondurması ekleyip toz Antep fıstığı ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Manda/dondurma gibi ekleyeceğiniz sütlü ürünler tatlıyı daha hafif bir lezzete ulaştıracaktır.