Evde kendiniz hazırladıktan sonra dışarıdaki tatlıcılardan bir daha yemeyeceğiniz, görüntüsüne hayran bırakan harika bir kazandibi tarifi ile karşınızdayız. :)
Muazzam rengi, mükemmel dokusu ve enfes lezzetiyle kendine hayran bırakan, büyük küçük kimsenin hayır diyemediği kazandibi tarifini tüm püf noktalarıyla bugün sizlere anlatıyor olacağız. Şu an anlatırken bile keşke olsa da yesek diyoruz ama merak etmeyin birazdan ev usulü kazandibi tarifini sizlerle paylaşıp ardından hemencecik mutfağa geçeceğiz ve orijinal kazandibi tarifine birebir benzer tarifimizi birlikte hazırlayıp tüketeceğiz. :)
En güzel kazandibi tarifinin üzerinin iyice renk alması kıvamının da çok cıvık olmaması gerekiyor. Yani kısaca diyebiliriz ki ismini görüntüsünden alan bu sütlü tatlımız dibinin tutmasıyla meşhur. Yakmaktan bahsetmiyoruz tabi ki. :)
Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen ve davet sofralarında yer alan gerçek kazandibi tarifi, tavuk göğsünün karamelize edilmiş hali diyebiliriz. Birazdan da yapılış aşamasında göreceksiniz nasıl karamelize edildiğini ama minik bir kopya verelim çok merak edenler için. :)
Kazandibi tatlısının en önemli özelliği üzerindeki yanık kısmıdır. Yanık kısmı olmasa yalancı tavuk göğsü tatlısı olur. Üzerindeki karamelize lezzeti oluşturmak için tepsinin içerisindeki toz şeker yakılır. Bu şekilde karamelize görüntü oluşturulmaya çalışılır.
Bu kadar bilgiden sonra bizce artık tarife geçebiliriz! Hanımlar beyler, hazırsanız oldukça pratik, pratik oluşu kadar lezzetli ve bir o kadar da hafif kazandibi tarifini hazırlamak için işe koyulabiliriz. :)
Akşam yemeğinden sonra çayın yanına hafif sütlü bir tatlı ile yemeğinizi taçlandırmak için malzemeleriniz hazırsa biz hazırız.
Tavuk göğsünü haşlayıp, sıcakken ince ince didikleyin. Soğuk su ile yıkayıp, fazla suyunu süzün. Kenara alın. Derin bir kâsenin içerisine su, nişasta ve un ekleyip iyice karıştırıyoruz ve kenara alıyoruz. Ardından orta boy bir tencerede süt ve şekeri orta ateşte kaynatıyoruz. Süt kaynamaya başlayınca nişastalı karışımı içerisine ilave ediyoruz. Biz bu tarifimizde tavuk göğsü de kullandık siz dilerseniz kullanmayabilirsiniz de.
Tavuk göğsünü de ekledikten sonra iyice karıştırıyoruz ve kıvam alana dek pişiriyoruz. Hazırladığımız muhallebiyi alüminyum tepsiye 3 kepçe döküp, kısık ateşte spatula ile eşit şekilde yayarak renk alana dek pişiriyoruz.
Renk aldıktan sonra kalan muhallebiyi de ekleyip dolapta soğumaya bırakıyoruz. Dinlenen tatlımız servise hazır. :)
Hafifliğin tadını çıkarın!
Sütlü tatlıların en lezzetlisi kazandibinin yanına servis önerilerimiz elbette ki var. :)
Tatlımızı yanına içecek olarak bir fincan filtre kahve ya da çay seviyorum diyorsanız ince belli bardakta taze demini almış bir bardak çay ile servis edebilirsiniz. Kazandibi tatlısının yanına soğuk bir şeyler içmek isteyenlere de evde kolaylıkla hazırlanabilecek bir şerbet öneriyoruz. :)
Kazandibi tatlısını hazırlamadan önce mutlaka bilmeniz gereken püf noktaları mevcut.
Bunlardan ilki sütü kaynattıktan sonra nişastalı karışımı eklemeniz. Böylece daha pürüzsüz olacaktır.
İkinci püf noktası da kıvam alan muhallebinizi en son ocaktan alırken, blender veya çırpma teli yardımıyla çırpmanız, ardından sonra ocaktan almanız. Bu yöntem pütür pütür bir muhallebinin ağzınıza gelmesine engel olacaktır. :)
Kazandibinin sevilmesinin nedenlerinden bir tanesi de düşük kalorili olmasıdır. Bu lezzetli ve hafif tatlımızın 100 gramında 130 kalori bulunmaktadır.
Tatlı krizlerinde ve diyet menülerinizde gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. :)
Evet! Geldik tarifimizi deneyip beğendikten sonra başka lezzet arayanlar için tarif önerileri paylaşmaya. :)
Kazandibi tatlısını denedikten sonra, sütlü fincan tatlısı, muhallebili kadayıf tatlısı tarifi ve prenses tatlısı tarifini mutlaka denemelisiniz. :)