Mutfaklarda kek pişerken vazgeçilmez birkaç malzeme bulunur. Un, şeker, yumurta… Yumurtanın kokusunu sevmiyorsanız veya evde kalmadıysa, yumurtasız kek mi olur diye soruyorsanız işte ezber bozan bir tarif: Yumurtasız Kek.
Yumurta herkesin sevmeyebileceği bir ürün olmakla beraber günümüzde vegan yiyecek tüketimi de gittikçe popüler olmaya başladı. Yumurtasız, sütsüz kek de bu tarz yemekleri tercih edenler için birebir bir tarif olarak karşımıza çıkıyor. Hem de standart malzemelerle yapılan keklerden hiçbir farkı olmadan! İçerisine fındık ve ceviz parçaları ya da kuru üzüm ekleyerek tatlandırabilirsiniz.
Yumurtasız kekinizin aromalı olmasını isterseniz içerisine limon kabuğu koymanız yeterli. Hamurun içerisine koyacağınız kakao ile yumurtasız kakaolu kek de yapabilirsiniz. Yumurtasız kek yapımı oldukça da basit ve kolay. Sıvı malzemeleri karıştırıp, üzerine un ekleyip fırına veriyorsunuz. Bu pratik ve güzel lezzet için hazırsanız başlayalım. Şimdiden afiyet olsun.
Orta kalınlıktaki bir dilim yumurtasız kek yaklaşık olarak 172 kaloriye denk geliyor. Yapılışında un kullanıldığı için glisemik indeksi yüksek bir besindir. Bu nedenle diyet yapanlar, şeker hastalığı olanlar tüketimine dikkat etmeli ya da sınırlandırmalıdır.
Çikolatalı mus klasikleşen tatlılar arasındaki yerini çoktan aldı. Onu oradan kaldırmak veya yerine başka versiyonlarıyla doldurmak pek mümkün değil. Yine de mus konusunda bazı şüpheler mevcut. Bunun sebebi: Yumurta. Nitekim kullanılan yumurta çiğ sanılıyor. Zira çiğ demek doğru değil çünkü yumurta kullanılmadan önce benmari yöntemiyle 75 dereceye kadar ısıtılıyor. Bu ısınmayı pastörizasyon işlemi olarak da düşünebilirsiniz. Şimdilik bu uğraşlara girmenize gerek yok, en azından bu tarif için. Şimdi sizi yumurtasız çikolatalı mus tarifine doğru alalım.
Dilimize İngilizcede “pasta” anlamına gelen “cake” sözcüğünden geçen kek, şüphesiz yaş ayırt etmeden kendini sevdiren bir hamur işidir. Uyarlanan sözcük anlamıyla kullanılmasa da tesadüf odur ki, klasik kek, aynı zamanda hemen hemen bütün pastaların ilk aşaması, temel malzemesidir. Bir pasta yapmak üzere kolları sıvayan herkes ilk önce sade ya da kakaolu klasik bir kek pişirerek, lezzetli bir pasta tabanı hazırlar. Hatta kek bazen kimi tatlıların da dolgu malzemesi olur. İçine meyve parçacıkları, çikolata, kakao, yemiş ekleyerek pişirilen her kek, yine sade kek tarifinin türevleridir; zira klasik kek için temel malzemeler aynıdır. İster kek olarak yenmek üzere hazırlansın, ister pasta tabanı olmak üzere yola çıkılsın, amaç kalıpta kek yapmaktır. İşte püf noktaları…
Tatlı, dünyanın her yerinde bir küçük mutluluğun reçetesi. Başarılı bir keke güzel bir muhallebi ekleyerek onu bambaşka bir tatlıya dönüştürmek gibi… İşte bu tarifte olan bu! Siz yine güzel güzel kekinizi yapabilirsiniz. Daha garanti olması için tarifimizdeki aşamaları takip ederek yol alırsınız. Sonra kekin üzerine bir muhallebi, bir de aromasını başka hiçbir şeyin tutamayacağı Hindistan Cevizi ile final yaparsınız. Artık o sizin içi muhallebili kek tarifinizdir, ne zaman yapsanız yüzünüzün akı olur.
Mutfakta usta olmayan herkes kek yaparken aynı korkuyu yaşar: “Ya kabarmazsa!”. Dünyanın sonu olmamakla birlikte, zamana, malzemeye verilen emeğe yazık olması bakımından pek de hoş bir mutfak deneyimi olmaz gerçekten. Şu başlıkta görmüş olduğunuz Sodalı Kek Tarifi, mutfakta sünger gibi bir kekin garantisi olacak, yani kabarma garantili!
Kakaolusundan portakallısına, tahinlisinden tarçınlısına çay saatleri için farklı kek tarifleri ile konuklarınızı şımartmaya ne dersiniz? Bu kez kokusuyla mutluluğa davet eden, çay saatlerinin olmazsa olmazı farklı kek tarifleri ile karşınızdayız. Kolaylıkla hazırlayacağınız hem görüntüsüyle hem lezzetiyle damaklarımızı şenlendirecek değişik kek çeşitleri ile birbirinden farklı lezzetlere konuk olacaksınız. Sürekli yeni lezzetler ve aromalarla denediğimiz en güzel kek tarifleri için listemize göz atın.
Yumurtasız kek yapımında dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları da bulunuyor. Kekinizin rahat çıkması için kalıbınızı yağladıktan sonra kısa bir süre dondurucuda bekletirseniz bu soruna çözüm bulmuş olacaksınız. Bir püf nokta da kullanacağınız malzemelerin oda sıcaklığında olması. Kuru malzemelerinizi topaklanmaktan kaçmak için elekten geçirmeyi unutmayın.
Küçük bir soslukta tereyağı, pekmez, vanilin ve tarçını kaynatıp, kısık ateşte 10 dakika kıvam alana dek pişirin. Kekin üzerine delikler açın ve ılıttığınız sosu üzerine dökün. Dilimleyerek servis edin. Yanına da taptaze bir çay ile tadından yenmeyecektir.