Falafel de humus gibi, Orta Doğu’ya mahsus bir yemektir ve neredeyse bu coğrafyada bulunan her ülkede yapılır.
Falafel kelimesi, Arapça ve Farsça kökenlerden gelir. Yuvarlak şekilli, karabiber anlamına gelir. Falafel tarihiyle ilgili ise tartışmalı bilgiler var. Firavun Mısır’ına kadar gittiği iddia ediliyor, ancak yağın herhangi bir yemeği derin yağda kızartabilmek için fazla pahalı olduğu bilgisi, bu tezi kısmen yalanlıyor.
Ancak ilk falafel tarifi 19. Yüzyılda yine Mısır’da kaydedilmiş. Burada iç bakla ile yapılmış. Mısır’da İskenderiye gibi bir liman kentinin bulunması ile; falafel Orta Doğu’ya doğru yolculuğa çıkmış ve iç bakla, yerini nohuta bırakmış. Nohut veya iç bakla ya da ikisi birden kullanılarak yapılır bugün hala.
Bir diğer bilinen adı ‘’Nohut Köftesi’’ olan falafel, evinizin favorilerinden biri olacak. Nohut köftesi tarifine geçmeden önce nohut köftesi malzemelerine de hızlıca değinelim istiyoruz.
Falafel yapımı için gerekli olan malzemeler her evin mutfağında olabilecek malzemeler aslında. Bir miktar nohut, maydanoz ve yemeğimize lezzetini verecek olan baharatlar yemeğimizin yapımı için yeterli.
Falafel malzemeleriniz hazırsa haydi mutfağa. Nohut köftesi yapımına geçiyoruz!
Malzemeleri mutfak robotuna alıp, pürüzsüz bir kıvam alana dek çekiyoruz. Yağlı bir kâğıda yayıp, buzluğa alıp, 30' dinlendiriyoruz.
Ardından küçük toplara yuvarlayıp, zeytinyağı ile yağlıyoruz.
Yağlı kağıt serili fırın tepsisine alıp, 30' pişirdikten sonra servis ediyoruz. Şimdi de falafel yanına ne gider bahsedelim!
Kolay nohut köftesi yanına ne gider paylaşmasak olmazdı.
Tarifimizi lavaş ya da kızarmış ekmek üzerinde servis edebilirsiniz. Ya da daha gurme bir lezzet arıyorsanız tahin ile hazırlayabileceğiniz bir sos ile servis edebilirsiniz.
Falafeli, haşlanmış nohutla yapabileceğiniz gibi, yalnızca bir gece önceden ıslanmış nohutla da yapabilirsiniz. Bu şekilde yaptığınızda yine, tüm malzemeleri mutfak robotunda çekiyorsunuz.
Tüm kızartmalarda dikkat etmeniz gereken bir nokta ise; yağın yeterince ısınmış olması. Yağın yeterince ısınıp ısınmadığını, içine küçük bir parça falafel atarak anlayabilirsiniz. Hemen kızarıyorsa, doğru ısıya gelmiştir. Yağa her zaman yeni bir falafel atacağınız için de altını kısmanıza gerek olmayacaktır, çünkü her yeni falafel ile yağın derecesi zaten düşüyor olacak.
Son olarak, falafel gibi kızartmaların küçük parçaları kızarırken yağa dağılabilir. Bu dağılan parçaları kevgir ile her seferinde alabilirsiniz. Yoksa durdukça yanacaklar ve falafellerin lezzetini bozacaklardır.
Falafel nedir öğrendiğimize göre gelin şimdi de falafel besin değerlerine göz atalım.
Falafel içerisinde bulundurduğu yağ, karbonhidrat, protein, demir ve vitamin açısından oldukça zengin bir tarif. Bir porsiyonunda 11,38 gram karbonhidrat, 3,87 gram protein, 26,26 gram yağ, 4,60 gram lif, 443,74 miligram sodyum, 271,24 miligram potasyum, 73,68 miligram kalsiyum, 59,46 miligram C vitamini ve 2,05 mg demir barındırır.
Falafel kalori miktarına da değinelim istiyoruz. Merak edenler için 1 porsiyonunda 332 kalori bulundurmaktadır. Diyet menülerinizde küçük porsiyonlarda yer verebilirsiniz.
Falafel tarifinin nasıl yapıldığını da öğrendiğimize göre gelin şimdi de birbirinden lezzetli 3 tane daha tarif önerisine göz atalım.
Falafel köftesini deneyenler için öncelikle fellah köftesi tarifi, ardından yoğurtlu fellah köftesi ve son olarak da içli köfte tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz.