Fırından sıcacık çıkmış bir hamur işine kimse hayır diyemez. Hem kahvaltıda hem çay saatinde servis edebilirsiniz.
Poğaça hamurunu öğrendikten sonra, istediğiniz gibi çeşitlendirebilirsiniz. Dereotu yerine maydanoz, koyabilir veya sade bir hamur yapabilirsiniz. Poğaçanın dolgusunu da istediğin gibi çeşitlendirebilirsiniz; beyaz peynir ve fesleğenli, patlıcanlı, kıymalı aklıma gelen bazı dolgular.
Annelerimizin yaptığı poğaçalar genelde, dereotu poğaça tarifimizde olduğu gibi mayasız olur. İçindeki yoğurt, poğaçaya ağızda dağılan katmanlar verir. Anneler poğaçayı yaparken, genelde aldığı kadar un koyarlar, biz sizi tahmin etme güçlüğünden kurtarıyoruz. Tarif defterlerinize girecek bir poğaça tarifi paylaşıyoruz sizlerle.
Mutfağa geçelim ve dereotlu poğaça yapımına başlayalım.
Dereotlu peynirli poğaça malzemeleri listesi;
Hamur İçin
4 su bardağı un
125 gram (g) tereyağı, eritilmiş
2 adet yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt
Yarım su bardağı ayçiçek yağı
Yarım demet dereotu, ince doğranmış
1 adet kabartma tozu
Yarım tatlı kaşığı mahlep
2 tatlı kaşığı tuz
Harç İçin
2 su bardağı lor peyniri
Üzeri İçin
1 adet yumurta sarısı
2 yemek kaşığı margarin, eritilmiş
2 yemek kaşığı haşhaş tohumu
Dereotlu peynirli poğaça nasıl yapılır en pratik haliyle karşınızda;
Fırını 180 dereceye ısıtarak başlıyoruz tarifimize.
Büyük bir kaba unu ekleyin, içine iki adet yumurta kırıyoruz. Margarini ekleyip, ayçiçek yağı ilave ediyor ve üzerine yoğurt ve tuz ekleyin ardından kabartma tozunu serpiştiriyoruz. Mahlep ilave ettikten sonra, kıyılmış dereotlarını ekliyoruz ve bir çatal yardımıyla karıştırıyoruz. Kıvam aldıktan sonra elimizle yoğuruyoruz.
Tezgâhı unlayıp, hamuru alıyoruz ve rulo açtığımız hamuru 12-15 parçaya (yaklaşık 60 gram) bölüyoruz. Yuvarlak açıp, içerisine 1'er kaşık peynir koyup muska yapıyoruz ve yağlı kâğıt serilmiş tepsiye kapattığımız kısmı üste gelecek şekilde diziyoruz
Üzerlerine yumurta sarısı ve haşhaş serpiştirip yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizip, 20 dakika fırınlıyoruz.
Dereotlu peynirli poğaça pişirme süresi yaklaşık olarak 20 dakikadır.
Dereotlu peynirli poğaça tarifi hazırlık süreci ise yaklaşık olarak 30 dakikadır.
Dereotlu poğaçayı pişirirken, poğaçaların tabanı renk almış, üzeri de hafif kızarınca fırından alın. Fırından çıkardığınızda hala biraz yumuşak olsa da, oda sıcaklığında normal poğaça kıvamına gelecektir.
Bir diğer püf nokta ise; poğaça hamurunu yaptıktan sonra en azından bir saat buzdolabında dinlendirmeniz.
Hazırlandıktan sonra, hamuru dinlendirmeniz glüten oluşumunu sağlar.
Sıcacık yeni demlenmiş bir çay ile servis edebilirsiniz.
Dereotlu peynirli poğaça kalori miktarına göz atıyoruz şimdi de. Tarifimizin 1 porsiyonunda yaklaşık olarak 290 kalori bulunmaktadır.
Dereotlu peynirli poğaça, kendisi tek başına bir lezzetli atıştırmalıktır, ancak yanına eşlik edebilecek birkaç farklı alternatif bulunabilir. İşte dereotlu peynirli poğaça yanına gidebilecek bazı lezzetler:
Çay veya Kahve: Dereotlu peynirli poğaça, çay veya kahve ile mükemmel bir ikili olabilir. Sıcak bir içecekle birleştirerek lezzetli bir atıştırmalık keyfi yaşayabilirsiniz.
Zeytinler: Yeşil veya siyah zeytinler, dereotlu peynirli poğaça ile güzel bir uyum oluşturabilir. Zeytinlerin tuzlu tadı, poğaçanın lezzetini tamamlayabilir.
Domates ve Salatalık Dilimleri: Taze domates ve salatalık dilimleri, taze ve hafif bir yan atıştırmalık olarak dereotlu peynirli poğaçayla iyi gider. Bu, tuzlu poğaçanın yanında tazelik sağlar.
Yoğurt: Dereotlu peynirli poğaça yanında yoğurt da tercih edilebilir. Yoğurt, poğaçanın lezzetini dengeler ve hafifletir.
Salam veya Sosis: Eğer daha doyurucu bir atıştırmalık isterseniz, dilimlenmiş salam veya sosis eklemek iyi bir seçenek olabilir.
Dereotlu peynirli poğaçanın besin değerleri, kullanılan malzemelere, tarife ve porsiyon büyüklüğüne bağlı olarak değişebilir. Aşağıda tipik bir dereotlu peynirli poğaça tarifi için tahmini besin değerleri verilmiştir (ortalama 1 adet poğaça için):
Karbonhidrat: Yaklaşık 15-25 gram
Protein: Yaklaşık 5-8 gram
Yağ: Yaklaşık 8-12 gram
Lif: Yaklaşık 1-2 gram
Şeker: Yaklaşık 1-3 gram
Dereotlu peynirli poğaça, genellikle un, tereyağı veya yağ, peynir, dereotu, yumurta, yoğurt ve kabartma tozu gibi malzemelerle yapılır. Bu malzemelerin miktarları, tarife ve porsiyon büyüklüğüne göre değişebilir.
Besin değerleri, kullanılan malzemelere ve miktarlara bağlı olarak farklılık gösterebilir. Örneğin, daha fazla tereyağı veya yağ eklenmesi kalori ve yağ miktarını artırabilir.
Dereotlu peynirli poğaça yapılışını öğrendik. Gelin şimdi de tarifimiz ile uyumlu tariflere birlikte göz atalım.
Öncellikle peynirli poğaça tarifi, ardından mayalı poğaça tarifi ve son olarak da pastane poğaçası tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz.