Keşkül, nam-ı diğer Keşkül-ü fukara Osmanlı mutfağından günümüze miras kalan sütlü tatlılardan biri. Doyurucu olması ve insanı tok tutması sebebiyle Kanuni Sultan Süleyman döneminde imarethanelerde fakirlere dağıtılan bir yemek olarak yenmiş uzun süre.
Bir derviş çeyizi olarak da bilinen keşkül, aslında Hindistan cevizinin içi oyularak yapılan bir tür kap. Keşkülün hikayesi de buna dayanıyor. Adalete ve halkın huzuruna çok önem veren Osmanlı kadıları ve dervişleri, belirli zamanlarda halkın içine karışır ve dilencilik yaparlarmış. Bu şekilde halkın durumunu görür, sıkıntılarını anlarlarmış. Keşküllerde toplanan bu paralar imaretlere verilip fakir halka aş olarak dağıtılırmış.
Pişirme tekniği muhallebi gibi olan keşkül, içindeki toz badem ile konuklarınıza sunabileceğiniz hafif bir tatlıdır. Pastane usulü keşkül yapımı ise püf noktalarına dikkat edildiğinde oldukça kolaydır. Algida Maraş Usulü Çifte Dövülmüş Dondurma ile lezzetini katladığımız evde keşkül yapımı için tüm detaylar tarifimizde.
Keşkülünüzü bademli yapabildiğiniz gibi bademsiz de hazırlayabilirsiniz. Keşkül içerisine badem yerine fındık da ekleyebilirsiniz.
Bol sütlü ve hafif sütlü tatlılar Yemekte Keyif Var’da sevenlerini bekliyor! Sütlaçtan magnoliaya kadar çok çeşitli sütlü tatlı tariflerimize mutlaka göz atın.
Keşkülü pişirirken topaklanmasını önlemek için sürekli karıştırmalısınız. Çok yoğun kıvamda olmamalıdır. Keşkülünüzü süslerken üzerine iri kıyılmış Antep fıstığı, ayıklanmış nar serpebilirsiniz.
Üzerine Algida Maraş Usulü Bol Kaymak Dondurma, nar ve Antep fıstığı ile servis edebilirsiniz.