Künefe, nefis bir kebap ya da ızgara et yenildikten sonra gözlerin aradığı tatlı! Kimi zaman ağır yemeklerin üzerine yenildiği için bir porsiyonunu arkadaşınızla paylaşırsınız, kimi zaman da lezzetine doyamaz tamamını afiyetle yersiniz! Biz de bugün geleneksel tatlılarımızın en sevilen ve bilinen tariflerinden olan künefe yapımını anlatacağız.
Künefe şerbetinin kıvamını tutturmak ya da künefe peynirini bulmak size biraz zor geliyorsa hiç endişelenmeyin, künefe tarifinin en pratik versiyonu sizlerle!
Evde künefe tarifinin en önemli noktası aslında künefenin şerbetidir! Künefe tatlısını yapmaya başlamadan önce şerbetini hazırlayıp kenarda soğumaya bırakmanız gerekiyor. Künefenin her iki tarafı da yeterince kızardıktan sonra, künefeye lezzetini veren şerbet ılık olarak dökülür.
Künefe peyniri olarak marketlerde ve pazarlarda kolayca bulunabilen bu peynirin en belirgin özelliği tuzsuz olması. Bu yüzden künefe peyniri bulamazsanız kolay eriyen ve tuzsuz istediğiniz bir peyniri kullanabilirsiniz.
Aynı şekilde künefe tepsisi de özel olarak satılıyor ama püf noktaları kısmında alternatif kullanabileceğiniz tepsinin bilgisini verdik. Okumadan tarif adımlarına geçmeyin deriz!
Bizim kültürümüzde yemekten sonra çay içmek oldukça yaygın bir gelenektir. Yemekten sonra gelen tatlı da çayın en leziz eşlikçisidir. Genelde künefenin yanında çay içilirken, bazı yörelerde tadını dengelemesi için ayran da tüketilir.
Künefe tarifi bugün her ilimizde yapılsa da memleketi Hatay’dır. Künefe Kilis’te de oldukça meşhur olsa da daha çok Hatay tatlısı olarak bilinmektedir.
Hazır Hatay lezzetlerinden bahsetmişken buraya bir de Antakya usulü kısır tarifi bırakalım!
Künefe tepsisi yoksa tercihen bakır olan herhangi bir sahan ile de yapabilirsiniz.
Kaymak yerine Algida Maraş Usulü Bol Kaymak Dondurma ile servis edebilirsiniz.