Lohusa tatlısı olarak bilinen ve kış aylarında sıklıkla hazırlanan şilofta tatlısı tarifi ile karşınızdayız.
Oldukça besleyici aynı zamanda da oldukça lezzetli olan şilofta tatlısı, bundan sonra vazgeçilmez kış tatlınız olacak. Hatta öyle ki kendinizi sık sık bu tatlıyı yerken bulabilirsiniz.
Öncelikle şilofta tatlısı nedir ve şilofta ne demektir bilmeyenler için hızlıca anlatalım istiyoruz. Ardından şilofta tatlısı hakkında birkaç önemli bilgiyi paylaştıktan sonra mutfağa geçip tüm püf noktalarıyla reçetemizi paylaşıyor olacağız.
Ana malzemesi erişte, ceviz, tarçın ve susam olan, genellikle yeni doğum yapmış kadınlara, sütünün artırılması için hazırlanan bir tarif. Kimilerine göre çorba, kimilerine göre ise tatlı olarak bilinen bu tarifimiz özellikle de Giritlilerin lohusa kadın mevlitlerinde misafirlere ve doğum yapan kişiye sunduğu bir tatlı.
Şilofta tatlısı nerenin tatlısı ona da bir değinelim. Antalya yöresinin meşhur lezzetlerinden bir tanesi olan bu tarifimiz özellikle de ülkemizin kıyı kesimlerinde sıklıkla yapılmaktadır. Lohusalar için oldukça faydalı olan tatlımızın diğer faydalarını da öğrenmeye ne dersiniz?
Şilofta tatlısı faydaları saymakla bitmez. Ama biz bir iki faydasına yine de değinelim istiyoruz.
Şilofta tatlısı içerisinde bulunan malzemelerden dolayı antioksidan bakımından oldukça zengindir. Aynı zamanda gün boyu tok tutma özelliği de bulunmaktadır.
Haydi o zaman lafı daha fazla uzatmadan sizleri mutfağa kadar alalım ve şilofta tatlısı yapımına geçelim.
Malzemeler mutfak tezgahında yerini aldıysa biz de kolları sıvayıp tarifimizin yapımına geçiyoruz.
Şilofta tatlısı için suyu orta boy bir tencerede kaynatıp; şeker, tarçın ve karanfili ilave ediyoruz. Kaynayan suyumuzun malzemeler ile birleşmesinden elde ettiğimiz şerbetimizi içerisine erişteleri ekleyip, yumuşayana dek yaklaşık 7 dakika pişiriyoruz.
Kıvam alıp pişen tatlımıza susam ilave edip karıştırıyoruz. Kıvam alıp pişen tatlıya susam ilave edip, karıştırdıktan sonra ocaktan alıyor ve kaplara bölüştürüyoruz.
Son olarak da tatlımızı servis etmeden önce üzerine ceviz serpiştirip servis ediyoruz.
Sıra geldi şilofta tatlısını nasıl servis edeceğimize. Tatlımızı nasıl servis edeceğini bilemeyenler için elbette ki servis önerilerimiz mevcut.
Tatlımızın üzerine ceviz, fındık ve kuru üzüm serpiştirebilirsiniz. Aynı zamanda içecek olarak da lezzeti ve kıvamı tam yerinde enfes bir soğuk şerbet de kesinlikle çok yakışacaktır.
Şilofta tatlısı hazırlarken hazır erişte yerine evde kendi hazırladığınız erişteleri de tercih edebilirsiniz. Tatlımızın şerbetinin çok sulu olmaması için ölçekli bardaklardan yararlanabilirsiniz.
Şilofta tatlısı kaç kalori merak edenler için minik bir araştırma yaptık.
1 porsiyonunda yaklaşık olarak 400 kalori bulunduğunu söyleyebiliriz. Oldukça yüksek kalorili olan bu tarifimizi maalesef ki kilo kontrolü yapanlar için öneremiyoruz.
Tatlımızın lezzetine doyamayanlar için 3 tane daha birbirinden lezzetli tarifi paylaşmak istiyoruz. İlk olarak tulumba tatlısı tarifini, ardından ballı lokma tatlısı ve son olarak da ahi helvası tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz.