Umarım okuyan Kayserilileri gururlandıracak bir şey diyorumdur; Kayserililer ticaretten çok iyi anlarlar. Bunun nedeni, tarihi 6000 yıl öncesine kadar giden Kayseri’den İpek Yolu’nun geçmesidir. Cumhuriyet ile Türkiye’nin ilk uçak ve bez fabrikaları Kayseri’de kurulmuştur, Türkiye’nin ilk büyük ticaret ve sanayi şehri unvanını almıştır ve gelenek sürmüştür.
Kayseri ve Kayserilileri ticari meziyetleri dışında, yemekte yeteneklerini unutmak olmaz. Meşhur Kayseri Mantısı buradan çıkmıştır. İdeal bir Kayseri mantısının her tanesi o kadar küçük olmalı ki, bir yemek kaşığına toplam 40 tane sığmalıdır.
Bir de mantının güzel kız kardeşi, Kayseri Yağlaması vardır. Yağlama için hazırlanan hamura şebit denilir, mayalanmış hamurla hazırlanılır, incecik açılır ve sacın üzerinde pişirilir. Yeni pişmiş şebitin üzerine tereyağı sürülür, zaten sıcak hamura bir de üzerinde tereyağı ile kim dayanabilir ki.
Şebit sade yenilebilir tabi ama bir de kıymalı yağlaması olur; kavrulmuş soğan, kıyma, domates ve yoğurt ile yapılır ve harika olur.
Şimdi mutfağa geçelim ve Kayseri yağlama yapımı için malzemelere göz atalım.
Yağlama malzemeleri listesi;
4 su bardağı un
1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1/4 su bardağı su, ılık
1 yemek kaşığı kuru maya
250 gram (g) kıyma, az yağlı
4 adet domates, rendelenmiş
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım adet soğan, ince doğranmış
Yarım tatlı kaşığı Knorr Pul Biber
Yarım tatlı kaşığı Knorr Kekik
Yarım tatlı kaşığı Knorr Karabiber
Yarım tatlı kaşığı Knorr Kimyon
1 su bardağı süt
Yağlama nasıl yapılır tüm detaylarıyla burada;
Hamur için önce ılık süt ve ılık su ve şekerle mayayı karıştırıp 10 dakika bekletiyoruz. Büyük bir kapta elediğimiz unun ortasında bir havuz oluşturuyoruz, maya karışımı ve tuzu ekleyip iyice yoğurduktan sonra üzerini kapatıp sıcak bir ortamda 40 dakika kadar mayalandırıyoruz.
O sırada iç harcı hazırlamak için bir tavada soğanları yağla kavurup üzerine kıymayı ekleyerek kavurmaya devam ediyoruz.
Kıyma suyunu çekince domatesleri ve Knorr baharatları da ekleyerek kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
Mayalanmış hamuru ufak bezelere ayırıp 10 dakika kadar üzeri kapalı şekilde ikinci kez mayalandırıyoruz.
Unladığınız tezgâhta oklava yardımıyla bu bezeleri açın. Ve bir tavada krep kalınlığında olan hamurlarımızı alt üst olacak şekilde pişiriyoruz.
Tüm yufkayı pişirdikten sonra bir tabakta sırasıyla bir adet yufka üç kaşık iç harç olacak şekilde yayıp v üst üste pasta gibi diziyoruz.
Yağlama pişirme süresi 30 dakikadır.
Yağlama tarifinin hazırlık süresi yaklaşık olarak 90 dakikadır.
Yufkaları ince açmanız daha kıtır olmalarını sağlayacaktır.
En üste yine kıyma harcı koyup, kıyılmış maydanozla servis edin.
Yağlama kalori miktarına göz atalım. Yağlama 1 porsiyonunda yaklaşık olarak 550 kalori bulundurmaktadır.
Yağlama tarifinin yanına hafif yiyecekler tercih edebilirsiniz. Yancı olarak salata, turşu ve bol köpüklü bir bardak ayran tercih edebilirsiniz.
Yağlama yapılışını öğrendik. Gelin şimdi de tarifimiz ile uyumlu tariflere göz atalım.
İlk olarak fırında fıstıklı beyti, ardından Kayseri mantısı tarifi ve son olarak da develi cıvıklısı tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz.
Tarifimizi denemeyi ve sevdiklerinizle paylaşmayı unutmayın!
Yağlama tarifi adından da anlaşılacağı üzere Kayseri mutfağına ait bir lezzettir.
Besin değerleri, kullanılan malzemelere ve porsiyon büyüklüğüne bağlı olarak değişebilir. Aşağıda tipik bir yağlama tarifi için tahmini besin değerleri verilmiştir (ortalama 1 porsiyon için):
Yağlama (Tahmini Değerler):
Karbonhidrat: Yaklaşık 25-35 gram
Protein: Yaklaşık 10-15 gram
Yağ: Yaklaşık 15-25 gram
Lif: Yaklaşık 2-4 gram
Şeker: Yaklaşık 1-2 gram
Yağlama, genellikle yufka, peynir veya kıyma, soğan, biber ve baharatlar içerir. Bu malzemeler yufka ile sırayla katmanlar oluşturularak hazırlanır ve yağ sürülerek fırınlanır. İçinde bulunan peynir veya kıyma miktarına göre protein ve yağ miktarı değişebilir.