Reçel denilince akla ilk gelen meyvelerden biri elbette çilektir. Hem tariflerde hem de meyve tabağında yerini alan çileğin tadı ve şifası da boldur. Dünyada daha çok tatlı olarak tüketilen çilek reçeli, bizde daha çok kahvaltı sofralarını süsler.
Mis kokusuyla hem tariflerde hem de meyve tabağında yerini alan yaz meyvesi çilek, dünyada daha çok tatlı olarak tüketilirken, bizde daha çok kahvaltı sofralarını süsler. Renkli görüntüsü ve mis kokusuyla mutluluk veren çilek reçeli yapımı da kolay bir besin. Pratik ve kolay çilek reçeli yapılışı için tüm püf noktalarını sizin için derledik.
Bir tatlı kaşığı çilek reçeli yaklaşık 11 kaloridir. Şeker içermesi bakımından şeker hastalarının ve diyet yapanların sınırlı miktarda tüketmeyi unutmamaları gerekir.
Çilek reçeli, ortalama 30 ila 45 dakika kaynatılır. Dilediğiniz kıvama geldiğini test ettikten sonra kavanozlayabilirsiniz. Kabararak taşmaması için başında beklemenizi öneririz!
Kolesterolü düşürmek ve damar tıkanıklığını önleme konusunda yardımcıdır. Aynı zamanda çok iyi bir antioksidan olan çilek, bağışıklık sistemini güçlendirmeye de destek olur. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına çok faydalıdır.
Elbette kaynatılır. Reçelinizi tekrar ateşe koyun. İçine dilimlenmiş bir elma ilave ederek koyulaşana dek pişirin. Eğer soğuduktan sonra ağdalaşmışsa bir limon ya da portakal suyu ilave ederek tahta bir kaşıkla devamlı karıştırarak birkaç dakika pişirebilirsiniz. Bir diğer yöntem olarak açık havada güneş alan bir yerde 3 ila 5 gün arasında bekletebilirsiniz.
Çilek reçeli, haziran ile temmuz aylarında; dağ çileği reçeli ise haziran, temmuz ve ağustos aylarında yapılır.
Reçel kaynatırken derin bir kap kullanın ve kapağı kapatmayın. Kapağı kapatmak reçelin kararmasına yol açar.
Yayvan cam bir tepsiye döktüğünüz ya da kavanozladığınız çilek reçelinin üzerini tülbent ile örtün ve güneş alan bir yere koyun. Açık havada güneş alan bir yerde bekletmek daha idealdir. Arada karıştırarak kıvamına bakabilirsiniz. 3 ila 5 günde reçeliniz hazır olacaktır.
Çilek reçeli kavanozlara sıcakken koyulur.
Reçel hazırlarken kullanacağınız cam kavanozları sterilize etmek için kavanozların girebileceği bir tencerede su kaynatın. Kavanozları kaynayan suyun içerisine tamamı girecek şekilde yerleştirin. Çok kısık ateşte 15 ila 20 dakika kaynatın. Bu işlemin son 5 dakikasında kavanozları da suya atın. İşlem bittikten sonra kavanozları ve kapakları sudan çıkarın ve temiz bir bezin üzerine alarak kurumasını bekleyin. Dilerseniz fırında da sterilizasyon yapabilirsiniz. Bunun için de kavanozları 100 derece fırında 15-20 dakika fırınlayın. Kapakları ise kaynamış suda 5 dakika kaynatarak sterilize edin.
Reçelde meyveler tane tane olurken marmelatta püre halindedir. Yapım tekniği olarak hemen hemen aynıdırlar ancak marmelat yapılırken meyveler püre şeklinde ilave edilir.
Yazın kış meyvelerinin, kışın yaz meyvelerinin hasretini çekiyorsanız onları her mevsim tüketmenin en lezzetli halidir reçel. Reçel yapmak, mevsimindeki meyve ve sebzeleri saklamak, devam eden aylarda da tüketebilmek için geleneksel bir tekniktir. Reçel yapımı her ne kadar meşakkatli gibi görünse de birkaç detay ve püf noktası ile kolay ve pratik şekilde rengarenk kavanozlar hazırlamak mümkün. Kolay, pratik ve tam kıvamında reçel yapmanın püf noktaları için yazımıza mutlaka göz atın.
Kahvaltı dışında tatlı tariflerinde de kullanabileceğiniz Kızılcık Reçeli, ekşi ve kekremsi tadıyla sizi mest edecek. En kolay şekilde hazırlayabileceğiniz tam kıvamında ve kolay bozulmayan kızılcık marmeladı yapımı için püf noktaları tarifimizde. Hazırsanız başlayalım…
Rengarenk kavanozların mis kokulu lezzetli dünyasına yol alacağınız reçel tariflerimizle buradayız. Kolay Ev Yapımı Vişne Reçeli tarifi ile tam kıvamında reçeller hazırlamak için püf noktaları yazımızda…
Reçel denilince aklımıza elbette hemen şekerli ve tatlı bir lezzet akla geliyor. Kahvaltıların vazgeçilmezlerinde biri olan reçel, maalesef şeker hastalarının veya kilosuna dikkat edenlerin ilk vazgeçtikleri besinlerden biri oluyor. Elbette bunun leziz bir çözümü var: Şekersiz reçel. Çilek ve chia tohumuyla çok kolay şekilde hazırlayabileceğiniz tam kıvamında şekersiz çilek reçeli yapımı için püf noktalarını tarifimizde bulabilirsiniz.
Çilekleriniziz dağılmaması için reçelinizi kısık ateşte ve karıştırmadan kaynatın. Reçel kaynatırken derin bir kap kullanın ve kapağı kapatmayın. Kapağı kapatmak reçelin kararmasına yol açar. Meyvelerin ezilmemesi için, karıştırmamaya özen gösterin. Koyulaşmaya başlayan reçelinizden kaşıkla biraz alın ve bir tabağa damlatın. Damlalar yayılmadan duruyorsa, kıvamı idealdir. Limon suyu yerine limon tuzu da kullanabilirsiniz.
Çilek reçelinın uzun süre dayanması ve pişirildiği günkü tazeliğiyle servis edilmesi için, piştikten sonra küçük kavanozlara doldurulması önerilir.
Tatlı severlerin kolay kolay vazgeçemeyeceği, Alman mutfağının klasikleşmiş tatlılarından olan Berliner tarifi huzurlarınızda. Mayalı hamurdan yağda kızartılarak yapılan bu Alman çöreğinin içi çilek reçeli dolgusuyla kalbinizi çalacak.