Patlıcan, pek çok tarifte kullanılan as bir malzeme olarak mutfağımızda çok kıymetli bir yere sahip. Aslen Hint kıtasına özgü olan bir ürün olsa da İspanyollar eliyle mutfağımıza girmiş bir meyve diyebiliriz. Evet, doğru duydunuz! Bunu kısaca şöyle açıklayalım: Yediğiniz ürünün içerisinde çekirdekler varsa meyve yiyorsunuzdur, yoksa sebze!
Patlıcan, lifli yapısı ve yüksek besin değeri ile dikkat çeken ürünlerden biri. Ülkemizde en çok Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde yetişen patlıcanın bizde daha çok kemer, bostan ve Gönen patlıcanı türleri kullanılıyor. Yüksek lifli yapısıyla sindirim sistemini rahatlatırken, A, B1, B2, C vitaminleri ve kalsiyum, potasyum ve demir minerallerince zengindir.
Sofralarımıza türlü türlü şekil ve tatlarda konuk olan patlıcanın en taze, en leziz zamanlarını kışa saklamanın en tatlı haliyle karşınızdayız bu kez. Patlıcan reçeli yapımı nasıldır, kireçli patlıcan reçeli nasıl yapılır, patlıcan reçelinin faydaları gibi tüm sorularınızın yanıtları Ev Yapımı Patlıcan Reçeli tarifimizde.
Patlıcanların kararmaması için mutlaka limonlu suda bekletin. Tuz ise patlıcanın acısını alacaktır. Patlıcanların çekirdeksiz olmasına özen gösterin. Bebek patlıcan da tercih edebilirsiniz. Reçel kaynatırken derin bir kap kullanın. Meyvelerin ezilmemesi için, karıştırmamaya özen gösterin. Koyulaşmaya başlayan reçelinizden tahta kaşıkla biraz alın ve bir tabağa damlatın. Damlalar yayılmadan duruyorsa, kıvamı idealdir. Limon suyu yerine limon tuzu da kullanabilirsiniz. Oldu ki reçeliniz şekerlendi. Bir tencerede 4-5 dakika kaynatırsanız tıpkı yeni yapılmış gibi olur. Reçelin uzun süre dayanması ve küflenmemesi için, kavanoza kaynaması bittikten 10 dakika sonra koyun; ağzını sıkıca kapatın ve ters çevirin. Böylece daha dayanıklı olur.