Sadece tatlı ve lezzetli değil, vitamin, mineral ve lifle dolu bir meyve olarak sağlığa faydaları sayısız olan incirin yeryüzünde 750’den fazla türü olduğu söyleniyor. Kutsal kitaplarda söz edilen iyileştirici özelliği sayesinde bugüne kadar meyvesinin yanı sıra kabuğu, yaprakları, kökleri ve reçinesi ilaç olarak kullanılmış.
Asıl toprakları Akdeniz ve Asya olan incir, Türkiye’de en çok Ege Bölgesi’nde yetişirken, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde de görülüyor. Reçel, marmelat ve komposto incirin yaygın kullanıldığı tarifler… Özellikle Saray mutfağında tuzlu ve tatlı yemekler içerisine aroma vermesi için kullanılan incir, taze olarak tüketildiğinde sağlıklı bir ara öğün doyuruculuğunda…
Kış gelince, kapağını açtığınız kavanozun içinden incir taneleri karşılasın sizi istemez misiniz? Reçel yapmanın keyifli ama bir o kadar meşakkatli olduğu söylenir. Siz inanmayın böyle şeylere. Rengarenk kavanozların mis kokulu lezzetli dünyasına yol alacağınız reçel tariflerimizle buradayız.
İncir reçeli yapımı nasıldır, incir reçeli neyle yenir gibi tüm sorularınızın yanıtları Ev Yapımı İncir Reçeli tarifimizde. Kolay ve pratik Ev Yapımı İncir Reçeli tarifi ile tam kıvamında reçeller hazırlamanız için yanınızdayız.
İncir reçeli malzemeleri listesini buraya bırakıyoruz. Hızlıca eksiklerinizi tamamlayıp tarifimizin yapımına geçebilirsiniz.
1,5 kilo (kg) Taze incir, sert
4 su bardağı şeker
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tereyağı
5 adet knorr karanfil
Yarım adet limon suyu
İncir reçeli nasıl yapılır gelin birlikte inceleyelim.
İncirlere kürdan yardımıyla enine delikler açıp, kenara alıyoruz. Geniş bir tencereye şeker ve suyu ekleyip, kaynatıyoruz.
Kaynayınca incir ve karanfilleri ekleyip orta ateşte 15 dakika kaynatıyoruz. Üstünde biriken köpüklerini alıyoruz.
Tereyağı ekliyor ve karıştırıyoruz. Kıvamını kontrol edip, kıvam aldığından emin olunca limon suyu ekleyip soğumaya alıyoruz.
İncir reçeli pişirme süresi için yaklaşık olarak 30 dakikaya ihtiyacınız vardır. 30 dakika piştikten sonra kavanozlayıp bekletebilirsiniz.
İncir reçelinin hazırlık süreci yaklaşık olarak 10 dakika civarındadır.
Reçelin topaklanmaması ve şekerlenmemesi için birkaç damla limon suyu ekleyebilirsiniz. Aynın zamanda incirleri bir gece önceden sıcak suda beklettikten sonra hazırladığınız taktirde daha lezzetli bir tat elde edersiniz.
İncir reçeli yapılışına dair her şeyi öğrendik. Şimdi de tarifimizin nasıl servis edildiğine göz atalım.
İncir reçelini kızarmış tereyağlı ekmeğin üzerine sürerek servis edebilirsiniz. Aynı zamanda isterseniz yoğurdun içerisine katıp da tüketebilirsiniz.
Kahvaltıların en sevilen lezzetlerinden bir tanesi olan incir reçeli kalori miktarına göz atalım. İncir reçeli 1 porsiyonunda 250 kalori bulundurmaktadır. Tarifimizin diyet menüleri için peki uygun olmadığını söyleyebiliriz.
İncir reçelini kahvaltıda tercih edecekler için yanına kızarmış ekmek, tereyağı, beyaz peynirden oluşan şarküteri tabağı ve taze demlenmiş bir fincan çay tarifimin yanına oldukça yakışacaktır.
İncir reçeli yapımını çok sevip, benzer tatlar denemek isteyenler için 3 tane daha birbirinden lezzetli tarif önerisinde bulunmak istiyoruz. İlk olarak süt reçeli tarifi, ardından ayva reçeli tarifi ve son olarak da ceviz reçeli tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz.
Tarifimizi mutlaka denemelisiniz. :)
Türkiye, incir yetiştiriciliği konusunda zengin bir geçmişe sahiptir ve bu nedenle incir reçeli de geleneksel bir tat olarak kabul edilir. İncirler, özellikle Ege Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi gibi sıcak iklim bölgelerinde yetiştirilir ve bu bölgelerde incir reçeli yapımı oldukça yaygındır.
İncir reçeli tarifinin besin değerleri, reçel tarifine ve kullanılan malzemelere bağlı olarak değişebilir. İşte genel olarak incir reçelinin içerebileceği besin değerleri:
Porsiyon Miktarı: Genellikle 1 yemek kaşığı (yaklaşık 20 gram) incir reçeli için hesaplanır.
Enerji: Yaklaşık 40-50 kalori
Karbonhidratlar: Yaklaşık 10-13 gram
Şeker: Yaklaşık 8-11 gram
Lif: Yaklaşık 1-2 gram
Protein: Yaklaşık 0-0.5 gram
Yağ: Yaklaşık 0-0.2 gram
Vitaminler ve Mineraller: İncir reçeli, incirin içerdiği vitaminler ve mineralleri içerebilir. Bu, özellikle C vitamini, potasyum ve bazı B vitaminlerini içerir.
Reçel tarifleri farklı olabilir ve şeker miktarı da kullanılan malzemelere göre değişebilir.