Çukurova ve Karadeniz bölgesinde sık yetişen, içerdiği zengin vitamin, mineral ve insan sağlığına yararlı özelliklere sahip olan kızılcık, nam-ı diğer turna yemişi içerdiği zengin vitamin, mineral ve insan sağlığına yararlı özellikleriyle dikkat çeken bir meyve. Pazar ve marketlerde genelde kısa süreliğine bulabildiğimiz kızılcık, antioksidan bakımında çok zengin. İçinde barındırdığı lifler kan basıncımızı dengelerken içerdiği C vitamini ile de özellikle kış aylarında soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara karşı korunmamızda bizlere yardımcı olur.
Taze ya da kurutulmuş olarak tüketildiği gibi, tarhana, hoşaf, reçel ve marmelat yapımında da kullanılıyor. Kahvaltı dışında tatlı tariflerinde de kullanabileceğiniz Kızılcık Marmelatı, ekşi ve kekremsi tadıyla sizi mest edecek. En kolay şekilde hazırlayabileceğiniz tam kıvamında ve kolay bozulmayan kızılcık marmeladı yapımı için püf noktaları tarifimizde. Hazırsanız başlayalım…
“Kızılcığın tüketildiği yerde hekime gerek yoktur” demiş Lokman Hekim.
Çok şifalı bir meyve olan kızılcık, yüksek miktarda C vitamini içeriğiyle kış aylarında vücudunuzun direncine destek olur.
İdrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelmesiyle bilinen kızılcık, bağışıklık güçlendirmeye de yardımcıdır.
Son yıllarda beslenme ile alınan antioksidanlara ve fenolik maddelere ilgi artmış durumdadır. Kızılcık da bu besinlerden biridir.
Marmelat hazırlarken kullanacağınız cam kavanozları sterilize etmek için kavanozların girebileceği bir tencerede su kaynatın. Kavanozları kaynayan suyun içerisine tamamı girecek şekilde yerleştirin. Çok kısık ateşte 15 ila 20 dakika kaynatın. Bu işlemin son 5 dakikasında kavanozları da suya atın. İşlem bittikten sonra kavanozları ve kapakları sudan çıkarın ve temiz bir bezin üzerine alarak kurumasını bekleyin. Dilerseniz fırında da sterilizasyon yapabilirsiniz. Bunun için de kavanozları 100 derece fırında 15-20 dakika fırınlayın. Kapakları ise kaynamış suda 5 dakika kaynatarak sterilize edin.
Reçelde meyveler tane tane olurken marmelatta püre halindedir. Yapım tekniği olarak hemen hemen aynıdırlar ancak marmelat yapılırken meyveler püre şeklinde ilave edilir.
100 gram kızılcık marmeladı 139,1 kaloridir.
Kızılcık marmeladı güneş almayan bir yerde saklanır. Dilerseniz buzdolabında saklayabilirsiniz ancak kıvamı biraz sertleşebilir.
Mis kokusuyla hem tariflerde hem de meyve tabağında yerini alan yaz meyvesi çileği, kış aylarında tatlılarda ya da kahvaltıda kullanmak için en sık kullandığımız yöntemler marmelat ve reçel yapmak. Hem kahvaltıda hem tatlılarınızda sos olarak kullanılan, pişerken mis gibi kokusuyla başınızı döndürecek kışlık marmelat yapımındaki konuğumuz bu kez çilek marmelatı. Tüm püf noktalarıyla çilek marmelatı yapımı için tarifimizi inceleyin.
Kuşburnu, gülgiller familyasından, güzel kokulu bir bitki; çay olarak tüketildiği bilinir, ama marmelatı ve şerbeti de çok lezzetli olur. Kuşburnu marmelatı yapımı biraz zahmetlidir açıkçası. Hatta meyveler haşlandıktan sonra onları ezerek kevgirden süzme işlemi en zahmetli kısmıdır. Meyvenin posasını çıkarıp özünü süzdükten sonra enfes bir kıvama hazır olmak gerekir. Şeker eklenip yeniden pişirildiğinde artık meyvenin olabilecek en lezzetli hali elinizdedir. Üstelik kuşburnu marmelatının rengi çok güzeldir; yemeye olduğu kadar bakmaya da doyum olmaz.
Uzun yaşamın ve ölümsüzlüğün sembolü şeftali, kadifemsi kabuğuyla kimilerini huylandırsa da lezzetiyle pek çoğumuzun gönlünü kazanmış bir meyvedir. Şeftali bol miktarda C vitaminin yanı sıra A ve B vitamleri, magnezyum, potasyum ve kalsiyum açısından zengin bir besindir. Tüm faydalı özelliklerinden yararlanmak ve her mevsimde tüketebilmek için sıklıkla kullanılan yöntemlerden biri olan marmelat yapımında şeftali genellikle kabuksuz kullanılsa da kabuklu şeftali marmelatı da yapılabilir. İçerisinde ilave sofra şekeri olmayan reçel tercih edenlerdenseniz şekersiz şeftali marmelatı yapmayı da tercih edebilirsiniz. Tam kıvamında pratik şekilde hazırlayabileceğiniz şeftali marmelat yapımı için işte püf noktaları.
Meyveler ezilmeyecek kadar yumuşak kıvamlı olmalıdır. Marmelat kaynatırken derin bir kap kullanın ve kapağı kapatmayın. Limon suyu yerine limon tuzu da kullanabilirsiniz. Marmeladınızı önceden sterilize ettiğiniz cam kavanozlarda saklayın.
Bir dilim kızarmış ekmek üzerine süzme yoğurt ya da kaymak üzerine kızılcık marmeladı sürerek afiyetle yiyebilirsiniz. Dilerseniz hazırlayacağınız turta ya da muffin tariflerinizde de harç olarak tercih edebilirsiniz.