Marmelat, vişne, komposto ve tatlılarda sıklıkla kullandığımız vişne, hem çok sağlıklı hem çok lezzetli bir meyve. Özellikle potasyum, lif, C vitamini ve uyku hormonu olarak da bilinen melatonin bakımından zengin olan vişne, içerdiği antioksidanlarla da bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı oluyor. Ayrıca içerdiği antioksidanlarla bağışıklık sistemini güçlendiren vişnenin sapları da meyvesi kadar sağlığa faydalı.
Pek çok çeşidine rastlayabileceğimiz vişnenin Türkiye’de en sevilen türü ise Kütahya vişnesidir. Sulu ve mayhoş tadıyla kiraz meyvesinden ayırt edilen vişne, çiğ olarak tüketilebilirken kurutarak, dondurarak, komposto, meyve suyu, marmelat ya da reçel yapılarak kullanılabiliyor. Asit oranı yüksek bir meyve olduğu için mideye zarara vermemesi için dikkatle tüketilmesini öneriyoruz.
Yaz mevsiminin lezzetini bir kavanozla kış mevsimine taşıyabileceğiniz bir marmelat tarifiyle karşınızdayız. Tam Kıvamında Vişne Marmelatı Tarifi ile vişne tarifi nasıl yapılır sorunuzun yanıtı için yazımıza göz atın.
Vişneleriniz buzlukta dondurulmuşsa, derin bir kaba vişneleri döküp buzunun çözülmesini bekleyin. Çözülünce suyunu süzün ve marmelat yapımına başlayın. Çözülürken vişneden çıkan suya şeker ilave ederek meyve suyu da yapabilirsiniz.
Marmelat hazırlarken kullanacağınız cam kavanozları sterilize etmek için kavanozların girebileceği bir tencerede su kaynatın. Kavanozları kaynayan suyun içerisine tamamı girecek şekilde yerleştirin. Çok kısık ateşte 15 ila 20 dakika kaynatın. Bu işlemin son 5 dakikasında kavanozları da suya atın. İşlem bittikten sonra kavanozları ve kapakları sudan çıkarın ve temiz bir bezin üzerine alarak kurumasını bekleyin. Dilerseniz fırında da sterilizasyon yapabilirsiniz. Bunun için de kavanozları 100 derece fırında 15-20 dakika fırınlayın. Kapakları ise kaynamış suda 5 dakika kaynatarak sterilize edin.
Reçelde meyveler tane tane olurken marmelatta püre halindedir. Yapım tekniği olarak hemen hemen aynıdırlar ancak marmelat yapılırken meyveler püre şeklinde ilave edilir.
1 tatlı kaşığı vişne marmelatı 14 kaloridir.
Mis kokusuyla hem tariflerde hem de meyve tabağında yerini alan yaz meyvesi çileği, kış aylarında tatlılarda ya da kahvaltıda kullanmak için en sık kullandığımız yöntemler marmelat ve reçel yapmak. Hem kahvaltıda hem tatlılarınızda sos olarak kullanılan, pişerken mis gibi kokusuyla başınızı döndürecek kışlık marmelat yapımındaki konuğumuz bu kez çilek marmelatı. Tüm püf noktalarıyla çilek marmelatı yapımı için tüm detaylar yazımızda…
Meyveler ezilmeyecek kadar yumuşak kıvamlı olmalıdır. Marmelat kaynatırken derin bir kap kullanın ve kapağı kapatmayın. Limon suyu yerine limon tuzu da kullanabilirsiniz. Marmelatı önceden sterilize ettiğiniz cam kavanozlarda saklayın. Buzdolabının en alt rafı daha soğuk olduğu için marmelatı o alanda saklamanızı önerebiliriz. Güneş gören yerlerde bozulma olabilir.
Peynirli, yumuşacık kreması, lezzetli alt tabanı ile pek çok kişinin favorisi olan cheesecake üzerine Tam Kıvamında Vişne Marmelatı nefis bir lezzet katacak.