Mutfağımızın yaygın olarak pişirilen iki helvasından biri un, diğeri irmik helvası. Farklı ülkelerde farklı çeşitleri olmakla birlikte helva pek çok Orta Doğu ülkesinde yaygın bir tatlı. Her şeyden önce helvanın geleneklerimizde törensel bir anlamı var; doğumda, ölümde, sünnette, bayramda, asker uğurlarken, çocuklar okula başlarken ve bütün önemli günlerde pişirilir ve kapı atlamadan komşulara dağıtılır. Özel günler için birbirinden lezzetli, hatta kimileri unutulmaya yüz tutmuş geleneksel helvalarımızı tariflere göre pişirmek hiç zor değil aslında. Ama biz daha çok, dondurmalı irmik helvası gibi çocukların da sevdiği popüler seçenekleri tercih ediyoruz. Zamanla her şey sadeleşiyor, tabii onun da etkisi var. Oysa saray mutfağında Sabuniye, Reşidiye, Asude, Hakani, Lamunya, Güllabiye, Nişasta, Süt, Keten gibi birbirinden zahmetli helvalar özel bölümde, helvahanede yapılırmış ve mutfağın bu bölümünde çalışanlara Helvacıyan-ı Hassa denirmiş. Aralarında başarılı olanlar Helvacıbaşı unvanına terfi edermiş. Hastalıklar için, bünyeyi kuvvetlendirmeye yarayan helvaların reçeteleri hekimbaşı adı verilen doktor kontrolünde hazırlanırmış.
Helva hala popüler tatlılarımızdan biri, sevmeyeni de yok gibi. Madem öyle, biz de "Yemekte Keyif Var!" dedik, pratik ve kolay tek kişilik un helvası tarifi hazırladık. Tek kişilik un helvası içinde olması gereken her şey var, miktarlar az. Zira tek kişilik un helvası yapımı akıllarda zor bir reçete olarak kalmış olabilir. Ama değil, deneyince göreceksiniz!
Un helvasına alternatif farklı bir lezzet denemek isterseniz sizi hemen fırında helva tarifimize, irmik helvası tarifine, dondurmalı irmik helvası tarifine ve tek kişilik irmik helvası tariflerine de davet edelim!
Tek kişilik un helvası yapımı için en önemli şey unun iyi kavrulması; buna özen göstermeniz yeterli. Çünkü helvanın rengini de tadını da etkileyen aşama budur.
Tek kişilik un helvası yanında dondurmayla leziz bir ikili olacaktır. Ama canınız helvanın yanına çocukluktan kalma, sıcak bir tat çekerse, sıcak süt çok yakışacaktır.