Her balığın sofradaki yeri ayrıdır ama Türk insanı için hamsi denilince akan sular durur. Karadeniz ile özdeşlemiş bir balık türü olan hamsi, Marmara sularında da görülür. Genellikle sürüler halinde yaşayan bu balık, ortalama olarak 18 cm boya sahip. Bu boya 4 yıldan sonra ulaşır. Olgunlaştıktan sonra üreyerek yaklaşık 40 bin kadar yumurta bırakabilir.
Protein deposu olan hamsi en çok kızartma, fırında, buğulama şeklinde, pilav içinde ya da köfte olarak tüketiliyor. En sevileni kızartma olsa da pişirme esnasında etrafa yaydığı koku ve sonrasındaki meşakkatli süreci dolayısıyla fırında hamsi kızartma daha da tercih edilen bir yemek. Kokusuz ve çıtır çıtır fırında hamsi kızartma için hem lezzetli hem kolay hem de pratik bir tarifle karşınızdayız. Fırında hamsi nasıl yapılır sorunuzun cevabı için püf noktalarını yazımızda görebilirsiniz. Haydi, şimdi Karadeniz’e açılalım…
1 porsiyon Fırında Hamsi sade olarak pişirildiğinde yaklaşık 230 kaloridir. Fırında pişirildiği için sağlıklı bir tercihtir.
Fırında patatesli hamsi tarifi için yıkadığınız hamsilerin önce suyunu süzün. Patatesleri küp küp doğrayın. Yeşil soğanları, maydanozu ince kıyın ve üzerine zeytinyağı ile tuz ekleyin. Bu harçtan fırın kabına biraz serpin. Üstüne hamsileri dizin ve harcın kalanını üstüne ekleyin. Dilerseniz iki kat şeklinde de bu işlemi tekrar edebilirsiniz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika pişirin.
Hamsi fırında 180 derecede pişer.
Hamsi fırında 30 dakikada pişer.
Balık mevsimin açılmasıyla sofralarda omega-3’ler yerini almaya başlıyor. Tabii bu aşamada balıklar nasıl temizlenecek ya da ayıklanacak soruları yükseliyor. Hamsi gibi küçük balıklarsa sözü geçen konunun başını çekiyor. Ancak merak etmeyin, çünkü sanılanın aksine hamsi ayıklamak oldukça kolay. Detaylar için buyurun!
Balık alırken mutlaka balığın gözlerinin canlı, parlak ve saydam olmasına dikkat edin. Hamsiye dokunduğunuzda kuyruk kısmının sert olması, parmakla baskı uyguladığınızda çukur meydana gelmemesi gerekir.
Fırında Hamsi yanına Roka Salatası iyi bir eşlikçi olacaktır. Salataların lezzetini, iyi bir sos yukarı taşır. İyi bir sos ile başarılı ve lezzetli bir salatadan söz edebiliriz. Roka Salatası yapımı için biz de salatanın yeşillikle beraberliğini güçlendirecek Knorr Tatlı Kırmızı Biberli ve Maydanozlu Salata Sosu kullandık. Çeşitli kuruyemiş, meyve ve bakliyatlarla zevkinize göre uyarlayabileceğiniz Roka Salatası tarifi, oldukça kolay ve pratik.