Yemeklerin su buharı yardımıyla pişirilmesi anlamına gelen buğulama, haşlama yöntemine göre daha sağlıklıdır. Besinlerdeki vitamin ve minerallerin suya geçerek kaybolmasının önüne geçen bu yöntem, dünya mutfağında da sıklıkla kullanılır. Özellikle Çin ve Avrupa mutfaklarında sebzeler bu yöntemle pişirilir. Türk mutfağında ise çok sık kullanılan bir yöntem değildir. Buğulama denilince çoğumuzun aklına balık buğulama, hatta hamsi buğulama gelir.
Karadeniz ile özdeşleşmiş bir balık türü olan hamsi, protein deposudur. Hamsi ve sebzelerin bir araya gelerek enfes bir tat kazandığı hamsi buğulama tavada, tencerede, güveçte ya da fırında yapılabiliyor. Hem lezzetli hem kolay hem de pratik olan hamsi buğulama fırında nasıl pişirilir sorunuzun cevabı için püf noktalarını yazımızda görebilirsiniz.
1 Porsiyon Hamsi Buğulama yaklaşık 80 kaloridir. Fosfor, potasyum ve folik asit bakımından zengin olan bu tarif, diyet listeleri için de idealdir.
Hamsi buğulama fırında 180 derecede pişer.
Hamsi buğulama fırında 25 dakikada pişer.
Hamsi buğulamayı tarifimizde olduğu gibi fırında pişirecek şekilde hazırlayın. Bir tencereye yerleştirerek ocak üzerinde kısık ateşte 15 dakika pişirin.
Hamsi buğulama tavada, tencerede, güveçte ya da fırında yapılabiliyor. Klasik olarak soğan, patates, limon, domates, maydanoz ile hazırlanan hamsi buğulama içerisinde dilediğiniz taze sebzelerle başka aromalar katabilirsiniz. Bu sizin damak zevkinize ve yaratıcılığınıza kalmış!
Tavasından buğulamasına, kızartmasından pilavına kadar her türlü çeşidi yapılabilen hamsinin fırında pişmişine değiniyoruz. Huzurlarınızda: Fırında Hamsi Böreği.
Fish & Chips bu kez Karadeniz rüzgarına kapılıyor! Hamsiden fish & chips tarifi, nar gibi kızarmış balık ve patatesleri aynı tabakta buluşturuyor.
Balık mevsimin açılmasıyla sofralarda omega-3’ler yerini almaya başlıyor. Tabii bu aşamada balıklar nasıl temizlenecek ya da ayıklanacak soruları yükseliyor. Hamsi gibi küçük balıklarsa sözü geçen konunun başını çekiyor. Ancak merak etmeyin, çünkü sanılanın aksine hamsi ayıklamak oldukça kolay. Detaylar için buyurun!
Balık alırken mutlaka balığın gözlerinin canlı, parlak ve saydam olmasına dikkat edin. Hamsiye dokunduğunuzda kuyruk kısmının sert olması, parmakla baskı uyguladığınızda çukur meydana gelmemesi gerekir. Hamsilerin lezzetini artırmak için, temizledikten sonra tuzlayıp 20 dakika dolapta bekletebilirsiniz.
Hamsi buğulamayı servis etmeden önce, birkaç damla limon sıkın. Hamsi buğulamanın ardından Fırında Sütlaç çok iyi gider. Türkiye’de sütlaç denilince akla Karadeniz gelir, hatta bilenlerin aklına hemen Hamsiköy sütlacı gelir.