Ülkemiz bir yarımada ülkesi olmasına rağmen, bizim mutfak kültürümüzde balık çok büyük bir yere sahip değil. Deniz kıyısındaki bölgelerimiz olan Ege ve Akdeniz’e kıyasla, Karadeniz mutfağında çok daha fazla tarifte balık yer alıyor. En bilindik balıklı tarif, hepimizin favorilerinden olan geleneksel fast-food’umuz balık ekmektir!
Bugün sizlere farklı bir balık tarifini anlatacağız. Aslında mezeseverlerin çok yakından tanıdığı lakerda tarifi, turşu kurmak ya da evde sirke yapmak gibi uzun bir sürece yayıldığı için evde hazırlamaktan biraz çekinilen bir tarif. Genelde iyi bir balıkçıdan satın alınarak tüketilen lakerdayı, birazdan anlatacağımız tarif ile mutlaka evde deneyin. Kendi damak zevkinize göre hazırlayacağınız lakerdayı çok seveceğinize eminiz!
Daha önce duymadıysanız “lakerda nedir?” diye merak etmiş olabilirsiniz, hemen açıklayalım! Lakerda ismi, İspanyolca "La kerrida" kelimesinden geliyor. "La kerrida" İspanyolca'da "isteyince olan/istendikten sonra olan şey" anlamına geliyor. Uzun süreli saklanabilmesi için, özel şekilde hazırlanmış yani bir nevi salamura edilmiş balık etidir.
İspanya'da Malaga kıyılarında yaşayan ve her gün balığa çıkan Behmuaras, tuttuğu balıkların yarısını satar kalan yarısını ise evine getirir. Üç çocuk babası olan balıkçının en küçük çocuğu ise, Torik balığını çok sever. Balıkçı da çocuğu için eve hep Torik balığı ile dönmek ister ama bu her zaman mümkün olmaz. İki ay boyunca hiç Torik balığı yakalayamayan Behmuaras, çocuğu için Torik balığı yakalamasına yardım etmesi için dua eder. Şabat hazırlıklarının başladığı perşembe günü denize açıldığında ise büyük bir sürüye denk gelir ve tam 30 adet Torik yakalar.
Her zaman bulunmadığı için Torik balıklarını salamura ederek uzun süre muhafaza etmek ister. Böylece, bugün lakerda olarak bildiğimiz yöntem ilk kez uygulanmış olur!
Sonraları Behmuaras’ın bu keşfi yayılır ve İspanyollar bu yiyeceğe “lakerda” yani “la kerrida” adını verirler!
Farklı balık tarifinden bahsetmişken, fırında ya da tavada balık yapmaktan sıkılanlar için iki tarifimizi buraya bırakalım: Balık köftesi ve balık çorbası! Mutlaka göz atın!
Esasen Torik balığı ile hazırlanan lakerda, günümüzde torik az bulunduğu için Palamut balıklarının temizlenmiş takoz etleri ile de hazırlanabilir.
Lakerda Nasıl Saklanır?
Lakerdayı hazırladıktan sonra mutlaka buzdolabında muhafaza etmeniz gerekir. Buzdolabında 30 gün dayanabilen lakerdanın fazlasının üzerini yağlayıp derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
● Bıçağın keskin olması önemlidir.
● Balığı kolay kesmek için buzlukta 1 saat dinlendirebilirsiniz.
● Buzdolabında yeterli yer olması önemlidir.
● Kare derin bir borcam kap, pratik çözüm olacaktır.