ARAMA YAP
10 dk
25 dk
Kolay
1 kişilik
90 kcal
205835

Çok sevdiğim arkadaşlarımın, en az onlar kadar, hatta galiba onlardan daha çok sevdiğim 3,5 yaşındaki oğulları yoğurt çorbasına bayılıyor. Nasıl bayılmasın? En son üzerine tereyağı ve nane ile sos eklenen, yoğurt çorbasını, çocuk ya da büyük sevmeyen var mıdır? Varsa da ben henüz rastlamadım.


Yoğurt üzerine bir akademik araştırmada, yoğurdun nasıl bulunduğuyla ilgili bir paragraf çok hoşuma gitti; “Memeli hayvanları evcilleştirilmesi ile başlayan süreçte, insanın hayvanın yavrusuna emzirdiği süte göz dikmesi, ortak olması ve doğal fermantasyonla bakteri oluşmasıyla yoğurt olmuştur.” Bu arada kendinden başka bir hayvanın sütüne içen tek canlının insan olduğunu biliyor muydunuz? Her neyse, bu başka bir konu.


Tarih öncesi zamanlarda, yani bakteriler ve pastörizasyonun adı konulmadan önce, sıcak iklimlerde, sütte oluşan laktik asit bakterileriyle, herhangi bir müdahale olmadan yoğurt yapılıyordu.


Binlerce yıl Anadolu’da kalan süt, Avrupa ve Amerika tarafından meyve gibi ilaveler sonrada, kıvam ve tat olarak Türkiye’de yediğimizden farklı olan Yunan yoğurdu (Greek yoghurt) ile benimsendi. Yoğurt kelimesi, dünyanın en önemli referanslarında Türkçe kökenli olarak bir kelime olarak geçer, diğer dillere farklı bir kelime değil yoğurdun adaptasyonu olarak geçmiştir genelde.


Yoğurt çok yararlı olan bir besin. Tüketildikten 1 saat sonra yoğurdun %90’ından fazlasını sindirirken, sütün ancak %30’unu sindirebilir vücudumuz. Yoğurt fermente bir gıda olduğu için probiyotik bakteriler açısından zengindir, yani sindirimi rahattır ve bağırsak florasına sağlıklı bakteri ve enzimler kazandırır. Kalsiyum ve proteini yüksektir, birçok mineralin yanı sıra A, B ve E vitaminleri deposudur.


Peki yoğurt bu kadar faydalıyken, yoğurt çorbasında durum nedir ve yoğurt çorbası kaç kaloridir diye bakalım. Aynı probiyotik özellikle geçerliyken, bir de lif ekleniyor.


Yoğurt çorbası pirinçli olduğu gibi şehriyeli de yapılabilir, biz geleneksel yoğurt çorbası tarifi yapıyoruz bu sefer. Yumurta alerjisi olan veya yemeyenler, tarifimizden yumurtayı çıkartıp sadece un ve yoğurt ile, biraz daha fazla kaynatarak aynı kıvama ulaşabilirler.


Sizi yoğurt çorbası tarifimiz için önce videomuza, sonra da mutfağa alalım!


Erişteli Yoğurt Çorbası Tarifi


Yoğurt, bildik bileli başımızın tacı; zira başka hiçbir besine benzemez, tek! Onu benzersiz besin değeri kadar öğünlerimizdeki yeri. Yoğurt, yemeklerde en çok kullanılan malzemelerinden biri olduğu gibi, yemeklerle ya da tek başına ve günün her saatinde yenebilmesi. Yoğurdun her yere ve her saate uyabilen esnekliği zamanla gelişen damak alışkanlıklarına bağlı olarak zenginleşmiş; kah süzülerek, kah su katılarak zenginleştirilmiş. Öte yandan yoğurdun pişirilerek tüketildiği bir yeme alışkanlığımız var. Bunlar arasında en yaygın olarak bilinen, en çok sevilen ve en çok tercih edilenler yoğurtlu çorbalar. Örneğin, farklı yörelerde, farklı isimler alan erişteli yoğurt çorbası bunlar arasında başı çekenlerden biri. Muhtemelen çorbayı daha besleyici hale getirmek için bakliyat takviyesiyle ortaya çıkan erişteli nohutlu yoğurt çorbası da var. Genellikle bu çorbaların bağlayıcısı olan yumurta ve undan birini tercih edenler olduğu için farklı pişirme yöntemleri de var tabii. Erişteli yoğurt çorbası yumurtasız hazırlandığında özellikle alerjik bünyelere çözüm olabiliyor. Erişteli yoğurt çorbası nasıl yapılır diyenler bir de bizim tarifimize bir göz atın, bakalım zevkinize göre mi? Belki hemen yaparsınız…

Pişirmeye Başla

Yoğurt Çorbası Tarifi | Videolu Tarif

;

Malzemeler

- 1 kişi +

Ana Malzemeler

süzme yoğurt
2 su bardağı
pirinç
Yarım su bardağı
yumurta sarısı
1 adet
un
1 yemek kaşığı
sıcak su
5 su bardağı
tuz
1 tatlı kaşığı

Üzeri İçin

tereyağı
2 yemek kaşığı
Knorr Kuru Nane
2 yemek kaşığı
Şefin Önerisi

Şefin Önerisi:

Çorbanızın koyu olması durumunda içerisine sıcak su koyup 1-2 dakika ocakta kaynatabilirsiniz. İstediğiniz kıvama gelecektir.

Servis Önerisi

Yoğurt Çorbası Tarifi Servis Önerisi:

Sadece koca bir kase yoğurt çorbası ve yanına kızarmış bir dilim ekşi maya ekmek ile de doyabilirsiniz. Sadece çorba yetmez derseniz, yanına ızgara köfte, yeşil salata veya bakliyatlı bir yeşil salata ya da fırın sebze öneriyoruz.